Asuntoauton ja asuntovaunun talvisäilytys – 18 hyvää vinkkiä

JYRKI ARBELIUS  |  ARTIKKELI PÄIVITETTY 17.10.2016

Jokavuotisiin rutiineihisi kuuluu tietenkin matkailuajoneuvon talvisäilytykseen laitto. Se saattaa olla sinusta tylsää tai hauskaa, mutta tehdä se pitää joka tapauksessa.

Kaikilta ei välttämättä löydy asuntoauton tai -vaunun kokoista lämmintä suojaa, joten ajokki pitää sijoittaa talveksi kylmään tilaan. Kun huomioit muutaman perusasian, minimoit matkailuajoneuvollesi säilytysaikana tapahtuvan kosteus- ja kylmärasituksen.

Tässä artikkelissa annan sinulle 18 hyvää vinkkiä, joiden avulla helpotat keväällä ajoneuvosi käyttöönottoa ja – mitä tärkeintä – pidennät sen käyttöikää ja ylläpidät kuntoa.

Huomioithan, että merkkikohtaisista eroista johtuen kaikki vinkit eivät välttämättä käy aivan sananmukaisesti juuri sinun ajokkiisi. Tarkista aina huoltokirjasta tai omistajan oppaasta, mitä siellä sanotaan talvisäilytyksestä.

Pidemmittä puheitta, aloitetaan alusta:

 

1. Puunattu pinta hylkii likaa

Ajokkisi talviteloille laitto kannattaa aloittaa huolellisella pesulla ja vahauksella. Talven aikana tai keväällä ilmojen lämmetessä katolta valuva sulanut vesi jättää ikäviä valumajälkiä seiniin. Vahattu pinta on huomattavasti helpompi puhdistaa.

Katso pesuvinkkejä tästä artikkelista: "Pesu pidentää asuntovaunun ikää".

2. Älä talviruoki jyrsijöitä

Asunto-osaan voi pesiytyä hiiriä, joten elintarvikkeet ja mahdollisesti myös tekstiilit kannattaa siirtää pois. Jyrsijät ovat yllättävän fiksuja löytäessään sisäänmenoaukkoja ja niille voikin tarjota purtavaksi herkullisia hiirenloukkuja.

Myös irtoavat elektroniikkalaitteet kannattaa siirtää talveksi lämpimään.

3. Poista penkkien päältä raskaat esineet...

...etteivät ne jätä painaumia penkkeihin talvisäilytyksen aikana.

4. Kantikkailla renkailla ei pääse yhtä lujaa kuin pyöreillä

Tarkista renkaiden ilmanpaine että se on riittävä. Osa suosittelee pientä ylipainetta talviajaksi, joka vähentää vyörenkaan rungon vaurioitumisriskiä – ja tietysti ajoon lähtiessä talven pakkasten aiheuttamaa renkaiden kulmikkuutta.

5. Talvinen vesivahinko voi tuoda mukanaan ison laskun

Jotta pakkanen ei rikkoisi putkistoja, poista vedet ainakin seuraavista:

  • Raikasvesisäiliö
  • Lämminvesiboileri
  • Jätevesisäiliö
  • WC-säiliö (erillinen huuhtelusäiliö)
  • Putkiston tyhjennys / tyhjennyshana merkkikohtaisesti jos on.
  • Painevesijärjestelmässä painesäiliön tyhjennys
  • Cityvesiliitäntä / ulkosuihkuliitäntä

Tyhjennä vesiputket ensin pumpun avulla ja puhalla lopuksi vesihanaan, jotta vesi varmasti poistuu. Jos ajokissasi on erillinen suihkuhana, kierrä suihkuosa irti ja puhalla siihenkin. Jätä vesihanat auki.

Varmista lopuksi, että pumppu on suljettu.

6. Katso, että pakkasnesteet ovat kunnossa

Tarkista asunto-osan pakkasnesteiden kestävyys. Ne voi mitata erilaisilla mittareilla, joita voi ostaa autotarvikkeita myyvistä liikkeistä.

Voit tarkastuttaa pakkaskestävyyden myös huollossa.

7. Varmista riittävä ilmanvaihto

Asunto-osan sisälle jäävää kosteutta saa kerättyä kosteudenpoistajalla. Jos sivuikkunoiden vieressä on tuuletusluukut, ne voi jättää auki lisäämään ilmanvaihtoa.

Jääkaapin ja pakastimen ovet jätetään tuuletusraolle. Myös kaapin ovet ja istuimien alla olevat säilytystilat voi aukaista.

Siirrä kumimatot pois lattialta mattojen päältä, niin nekin kohdat pääsevät tuulettumaan

8. Myös ulkopuolella on hyvä olla normaali ilmankierto

Ajokkia ei saa paketoida tiiviiksi paketiksi eikä suojaa saa laittaa kiinni autoon, vaan ympärillä pitää olla selvät ilmaraot. Jos ajoneuvon voi sijoittaa katokseen, tämä ongelma on pois päiväjärjestyksestä.

9. Lisää tiivisteisiin silikonia ja voitele lukot

10. Tarkista, ettei vaunun tai autosi pohja kosketa aluskasvillisuuteen

Ruoho kerää tehokkaasti kosteutta ja edesauttaa ajokkisi pohjan ruostumista. Katso myös, ettet asettele ajoneuvoasi paikkaan, johon kertyy keväällä sulamisvesiä.

11. Varmista, ettei käsijarru ole jäänyt päälle

Se voi muuten ruostua kiinni.

12. Sulje kaasupullot ja irrota paineensäädin letkuineen pulloista

13. Laske antenni alas

Ajokkisi päälle kasautuva lumikuorma voi päästä vääntämään antennia ja sen läpivientitankoa.

14. Vaihtaako öljyt vai ei?

Osa suosittelee vaihtamaan öljyt vasta keväällä, koska öljyn sekaan voi tiivistyä kosteutta talven aikana. Tässä kuitenkin Nesteen vastaus asiaan.

 

Entä talven aikana?

Asuntoautoa tai -vaunua ei kannata hylätä näiden toimien jälkeen koko talveksi, vaan siitä on huolehdittava myös säilytyskauden aikanakin.

Seuraavaksi muutama käytännöllinen vinkki talviajalle:

15. Huolehdi, ettei katolla ole isoa lumikuormaa

Liika lumi voi aiheuttaa ajokkisi rakenteeseen vaurioita. Kun puhdistat lunta, ole varovainen luukkujen ja ilmaventtiilien kanssa, ettet vaurioita niitä lapiolla tai harjalla.

16. Jäärapaaminen pilaa asunto-osan ikkunat

Asunto-osan ikkunat ovat akryylia ja naarmuuntuvat helposti, joten niitä ei kannata puhdistaa autojen jäärapalla.

17. Älä lisää jääkuormaa turhalla lämmityksellä

Talviteloilla olevaa ajokkia ei välttämättä kannata lämmittää talviaikana, koska katolla oleva lumi voi ensin sulaa ja muuttua sitten jääksi lämmityksen loputtua – varsinkin jos lumikuormaa on katolla liikaa.

18. Hoivaa myös akkuja

Akut on hyvä ylläpitoladata kerran kuukaudessa ja tarkistaa, että ne ovat täynnä. Latausta tehdään kerrallaan 2-3 vuorokautta.

Vaihtoehtoisesti voit tuoda akut sisälle lämpimään.

---

Tässäpä nämä – 18 vinkkiä, joilla varmistat asuntoautosi tai asuntovaunusi kunnon ja käyttömukavuuden vielä ensi keväänäkin.

Ja nyt toivoisin sinulta kommentteja. Jäikö listasta jokin kuuma vinkki pois? Kuulostiko jokin idea typerältä? Jätä alle viestisi ja osallistu keskusteluun.

Ja laitathan hyvän jakoon. Alta voit liittää listan helposti esimerkiksi Facebook-sivuillesi.

PS. Vinkki: voit tulostaa tämän jutun ja viedä sen vaunuusi tai autoosi muistilistaksi tulevan varalle. Siitä on sitten helppo ensi syksynä tarkistaa tarvittavat toimet.

 

Jaa tämä sivu eteenpäin: