Pesu pidentää asuntovaunun käyttöikää

Huolellinen käsinpesu on tärkeä osa asuntoauton ja -vaunun säännöllistä ylläpitoa. Puhtain kyljin on mukava tehdä matkaa.

Puhdas asuntovaunu ja asuntoauto on ilo matkailijan silmälle. Säännölliselle pesemiselle on myös kouriintuntuvia järkisyitä.

- Lika tarttuu herkästi asuntoauton tai -vaunun kylkeen varsinkin, jos tiellä on suolaa. Kun aurinko paahtaa auton isoihin pintoihin, lika pinttyy ja sitä on huomattavasti vaikeampi pestä pois. Peseminen pidentää auton käyttöikää, JP-Caravanin Jorma Laukkanen kertoo.

Astetta kosmeettisempi syy pesemiselle ovat auton kumitiivisteet, joista saattaa jäädä auton kylkiin mustia valumia.

1. Huuhtele ennen pesua

Harkiten teet parasta pesujälkeä. Anna juuri ajetun tai auringossa seisseen asuntoauton tai -vaunun pinnan viilentyä ennen pesua. Lämpö saa veden ja saippuan haihtumaan nopeammin, mikä puolestaan jättää jälkiä, joita on vaikea poistaa.

Pakkasesta pesuun tuotaessa anna auton lämmetä.

Huuhtele aina aluksi auto runsaalla vedellä. Huolellinen huuhtelu ennen pesua ja puhtaat pesutarvikkeet pienentävät naarmuuntumisen riskiä.

- Jos haluat pestä painepesurilla, käytä pienintä mahdollista painetta. Painesuihku tulee suihkuttaa kaukaa hellävaraisena sumuna niin, että tiivisteisiin ei kohdistu painetta.

Pese auto kauttaaltaan ylhäältä alas, ja jätä viimeiseksi auton kaikkein likaisin alaosa. Huuhtele huolellisesti.

2. Huomioi tiivisteet ja ikkunat

Matkailuauton tai -vaunun voi pestä mieltymystensä mukaan sienellä tai pesuharjalla, kunhan maltat pestä asunto-osan ikkunat sienellä. Vanteille on myös hyvä olla erillinen sieni tai harja. Annostele pesuliuos veden sekaan ämpäriin.

- Asunto-osan ikkunat ovat tyypillisesti polyesteriä eli muovia, jota harja saattaa naarmuttaa. Ikkunat kannattaa huuhdella ja pyyhkiä hellävaraisesti sienellä. Painepesurilla pestäessä vettä ei saa kohdistaa tiivisteisiin, jotta vesi ei pääse tunkeutumaan saumoihin, Laukkanen painottaa.

Jotta pestävään pintaan ei muodostuisi pyörrekuvioita, vältä pyörittämästä sientä – hiero mieluumin pitkittäisiä vetoja.

Ja jos pudotat sienen vahingossa, huuhtele se vedellä. Sieni kokoaa maassa paljon pölyhiukkasia, jotka voivat naarmuttaa maalipintaa.

Asuntovaunun pesu JP-Caravanin pesuhallissa

3. Käytä vain ajoneuvosi pinnoille sopivia tuotteita

Voimakkaat liuottimet eivät sovellu tiivisteiden pesuun, sillä ne pehmentävät tai jopa sulattavat tiivistemassaa ja kuluttavat auton pintaa. Tavallinen autosampoo on kelpo valinta. Asuntoautojen ja -vaunujen pesuun on myös täsmätuotteita.

- Meillä on JP-Caravanissa myynnissä luontoystävällisiä mäntyöljypohjaisia pesutuotteita, joissa ei ole lainkaan syövyttäviä ainesosia.

4. Vaha hylkii likaa

Auto ja vaunu kannattaa aina myös vahata. Lika ei tartu yhtä herkästi vahattuun pintaan.

- Valikoimassamme on asuntoautoille hyviä nestemäisiä vahoja. Asuntoautossa tai -vaunussa on paljon pinta-alaa, ja nestemäistä vahaa on helpompi levittää ja työstää.

Laukkanen ei suosittele matkailuautolle automaattipesua. Automaatin harjat voivat naarmuttaa asunto-osan ikkunoita.

- Jos pesu tuntuu työläältä, pesuhallissamme on asuntoautojen ja -vaunujen pesupalvelu. Teemme turvalliset käsinpesut erillisellä pesuaineliuoksella, ja myös sisäpesu onnistuu.


Kiinnostiko artikkeli? Lisää mielenkiintoista caravanaiheista sisältöä löydät videosivultamme.

Jaa tämä sivu eteenpäin: